Wanneer iemand overlijdt zijn er sommige dingen die je niet onder woorden kunt brengen. Die vaak woordeloze gevoelens en wensen probeer ik elke keer weer aan te voelen en zodanig vorm te geven, dat het afscheid de juiste snaar raakt. Dit kan door bijvoorbeeld muziek, locatie, beelden, bloemen, symboliek en sfeer.

Naast het empathische aspect ben ik ook van aanpakken. Ik kan goed organiseren en processen managen, iedereen aansturen die binnen de uitvaart een rol heeft. Ik regisseer het hele proces, zodat de nabestaanden daar geen omkijken naar hebben.

Ik heb vele jaren gesproken bij uitvaarten. Daarnaast heb altijd gewerkt voor de publieke zaak, in de sociale sector.  Als manager, adviseur en consulent. Ik voel altijd al een enorme betrokkenheid bij mensen en hun situaties. Mensen begeleiden in hun levensprocessen, hen te helpen met de antwoorden op de vragen en problemen die ze hebben, motiveert me mateloos. Altijd al heb ik het belangrijk gevonden dat zij in dat proces zelf een rol hebben. Dat geeft ze meer voldoening en maakt ze sterker. Dat geldt ook voor een overlijden, voor het uitvaartproces. Maar: het hoeft niet, uiteraard.

Mijn hart ligt bij mensen die afscheid nemen van het leven – mensen die zelf in de eindfase zitten of mensen die afscheid moeten nemen van iemand in hun omgeving. Ik vind het bijzonder dat ik op zo’n moment voor hen iets mag en kan betekenen. Het is belangrijk is dat het mooi wordt afgerond, want daarmee is de cirkel van het leven rond. En ieders leven verdient het om geëerd of gevierd te worden.

Mijn team is inmiddels uitgebreid met twee collega's. Ook zij zijn goed toegerust de taak als Uitvaartregisseur op zich te nemen.

 

 

De Uitvaart­regisseur op tv

'Van consultant tot uitvaart ondernemer'. Lees meer >>